De homo ludens en de Kansspelbelasting

Van oudsher wilden mensen al gokken en gokte de mens al. Dit is geen nieuws. De homo ludens is zo oud als de mensheid. Bij mijn trouwen in 1999 had mijn vader al een grappige toespraak die ‘Feite, de homo ludens’ heette. Afijn. Dat heb ik geweten, want dat gokken liep nogal uit de hand. Dat was niemands schuld, wel mijn verantwoordelijkheid en misschien dan ook gedeeld met de gokaanbieders waar ik vaak kwam. Grappig detail: mijn vader was belastinginspecteur.

Pas op gamen en gokken

Sinds jaar en dag draag ik nu met mijn bedrijf ‘Pas op gamen en gokken’ bij aan een veiliger gokklimaat in Nederland. Vaak noem ik het ‘creating awareness’ en ik heb het idee dat stapje bij beetje, druppelend en langzamerhand, er wat dingetjes veranderen. Politici schreven ‘ervaringsdeskundigheid’ de gokwet in, en wij, ‘ervaringsdeskundigen’ kregen en krijgen een geluid! Voorwaar een groot goed en niet onbelangrijk, trots heb ik meegewerkt aan het preventiebeleid van veel vergunde gokbedrijven en wordt mijn stem beluisterd en meegenomen. Zo kon en kan ik bijdragen aan een veiliger gokklimaat in Nederland en zag óók ik de kanalisatiegraad stijgen.

“Dus beste overheid, denk nog even drie keer na voordat ondoordacht de kansspelbelasting wéér wordt verhoogd. Zelfs de verslaafde oud-gokker vindt dit een buitengewoon slecht plan.”Feite Hofman

Nieuw kabinet

Toen kwam er een nieuw kabinet, of ééntje in wording. Zoals zo vaak grijpt de politiek bij ´geldtekort´ naar de makkelijke middelen. Draaien aan de knop van de kansspelbelasting gebeurt niet voor het eerst, ooit werden er bijvoorbeeld ‘gratis schoolboeken’ door gefinancierd, weet ik me te herinneren. Nu weer. Huppetee, er wordt eventjes ruim zeven procent bovenop gegooid.

Nou en?

´Nou en?’ denkt u wellicht. ‘Feit, die bedrijven kostten je bijna je leven! Laat ze toch dokken!’ Dat is de gemakkelijke redenering die aantrekkelijk lijkt maar toch kort door de bocht is. Ook ik ben voor een veilig legaal gok-aanbod. Dat moet echter wel een zekere aantrekkelijkheid hebben, omdat er anders niemand meer komt. Schenkt een kroeg géén alcohol, dan zit deze binnen no-time leeg en drinkt iedereen thuis of in het park. En letten barkeepers (zorgplicht!) niet meer op. Of erger: men gaat naar onzichtbare kroegkelders waar maffiose types goedkoop gestookte en dus gevaarlijke rotzooi verkopen aan kinderen onder de achttien.

Dus zomaar de bierprijs drastisch verhogen, daarmee zou men een onveiliger alcohol – klimaat creëren. Dat is de meest eenvoudige vergelijking die ik bedenken kon. Dus beste overheid, denk nog even drie keer na voordat ondoordacht de kansspelbelasting wéér wordt verhoogd. Zelfs de verslaafde oud-gokker vindt dit een buitengewoon slecht plan.

Screenshot

Eén van mijn nieuwe AGOG groepsleden liet een screenshot zien van wat hij dagelijks aan illegale gokreclames binnenkrijgt. Hemeltergend, bizarre bonussen, vrij van CRUKS en dat soort shit. Voor hem gekmakend. Bij een legale partij gebeurt dit in ieder geval niet, of zou het na gesprek bestraft kunnen worden. Met een illegale partij kun je niet eens praten en let er écht niemand meer op.

Geef een antwoord