Je bekijkt nu Hart voor elkaar, zelfhulp online

Hart voor elkaar, zelfhulp online

De AGOG-groep Arnhem heeft het nog lang volgehouden, live bij elkaar. Op anderhalve meter samenkomen lukte verantwoord tot -zeg- half november. Toen werd het te gortig in ons gezondheidscentrum en besloten we online verder te gaan. We kozen voor skype, zonder enige echte duidelijke voorkeur. Dat werd het gewoon, één van de mannen kwam daar mee aanzetten. Ook dat is zelfhulp, of redzaamheid.

Koek en één vijftig

Praktisch veranderde er het één en ander. We sparen in Arnhem wekelijks één euro vijftig per keer per persoon, waar de hele club van uit ‘bowlen en eten’ gaat, eens per jaar. Gezellig en daarbij met de pedagogische achtergrond dat ‘sparen’ voor ‘een gezond spelletje’ twee keer een goed idee is, zeker voor gokkers. Sinds jaar en dag gaan we ook, eens per jaar, naar het bowling-party centrum aan de Schelmseweg in Arnhem-Noord. Uit eten en bowlen. Nu even niet. Ook de door de deelnemers meegenomen koek viel weg. In mijn werkkamer, de AGOG-ruimte en het keukentje waren opeens geen stroopwafels of roze koeken meer te bekennen. Geen gokkers, geen koek, zo leek het wel.

Het kan wél!

Bijeenkomsten achter een scherm werken wel! Maar ze zijn anders. Eerlijk is eerlijk, we zijn een paar lotgenoten ‘kwijt’! Sommigen geven het aan, dat het zo niet ‘echt’ meer is voor hen en dat ze  wachten op betere tijden. Een paar lijken er stiekem verdwenen. Dat baart zorg. Ik bel er achter aan en anderen ook, maar sommigen zijn echt weg. Ik hoop maar, dat het hen goed gaat. Ondertussen zijn de bijeenkomsten via Skype mooi, en nuttig. Wisten de paar wegblijvers die ik niet bereiken kan, dat maar.

Het hart, Frits en vervangbaarheid

De hartaanval van eind november’20, het dotteren en de onderzoeken van december’20 plus het herstel, maken dat ik de groep de afgelopen anderhalve maand maar weinig heb gezien. Gelukkig is niemand onvervangbaar, en is Frits een dijk van een groepsbegeleider. Zo blijft er altijd AGOG Arnhem, Corona en hartaanvallen ten spijt. Wat een geweldige club, met aandacht, liefde en zorg voor elkaar. Als het goed gaat, maar ook als er iemand eens onderuit gaat. Terugvallen horen bij verslaving en zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar.

We hebben hart voor elkaar, zij ook voor mij, ook na bijna elf jaar gokvrijheid en ook online!

Geef een antwoord