Niet kloppende volgorde

Op je fiets springen en ́m daarna van het slot halen. Een hap van je boterham nemen en deze daarna pas beleggen. Vlees op de barbecue leggen en vervolgens het vuur aansteken. Schoenen aantrekken en daarna je sokken. Salaris krijgen en daarna gaan werken. Op ́print ́ klikken en daarna je document openen. De volgorde is bepalend en de voorbeelden zijn eindeloos. Een niet kloppende volgorde.

Preventie, de letterlijke betekenis ervan is ́voorkomen ́, ́voor ́ is ́pre ́ in het Latijn, en ‘venire’ betekent ́komen ́. Samengesteld dus: ‘voorkomen.’ Binnen ons normale taalgebruik betekent preventie dus ‘het voorkomen van problemen.’ Binnen de gereguleerde gokkelarij zou je ‘preventie’ dus weg kunnen zetten als ‘het voorkomen van gokverslaving.’ Deze gereguleerde gokbedrijven staan van hun gemaakte omzet een bepaald percentage af aan het preventiefonds, waaruit verschillende preventieprojecten en onderzoek naar gokverslaving kunnen worden betaald.

Ware preventie

“Echte preventie echter, in mijn ogen, vindt plaats voor het probleem er is, want probeert het probleem te voorkomen.”Feite Hofman

Echte preventie echter, in mijn ogen, vindt plaats voor het probleem er is, want probeert het probleem te voorkomen. Dat gebeurt dus eerder in de tijd en vooraf aan het probleem zelf. Daarin schuilt ook wat mijn tweestrijd over de naam van het ‘preventiefonds.’ Onderzoek naar gokverslaving, verschillende behandelingen en legio andere onderwerpen worden hieruit – nu maar ook straks- betaald. Het is echter reactief, want het wordt betaald uit de winsten van gokbedrijven die voor een bepaald deel voortkomen uit óók mensen die kampen met gokproblematiek. Dat is feitelijk precies verkeerd om.

Al vaker heb ik dit voorbeeld gebruikt en nog steeds vind ik ‘m passend. Stel: er wordt een kruispunt van twee wegen aangelegd. De wegen zijn klaar, het asfalt is gelegd en we laten het verkeer ‘los’. Preventief zou zijn om ook direct verkeerslichten, borden, voorsorteerstroken en zebrapaden aan te leggen. Dit pas doen nadat de diverse ongelukken die zijn gebeurd te onderzoeken, is reactief.

Vergelijking

Deze vergelijking gaat in mijn ogen op voor de werking van het preventiefonds om gokverslaving tegen te gaan. Eerst goed nadenken hoe het zo safe mogelijk kan allemaal, en pas daarna reguleren, vergunningen verlenen en een fonds instellen. Het is een reactief systeem. Echt, ik ben oprecht blij met de aandacht die er nu maatschappelijk is voor gokverslaving en alle gestarte onderzoeksprojecten. Maar de volgorde blijft in mijn ogen precies verkeerd om. We trekken sokken over onze schoenen aan en geven elkaar straks complimenten over hoe leuk dat
staat.

Geef een antwoord