Pas op Gamen en Gokken licht voor over, waarschuwt voor en denkt mee over problematisch gamen op scholen, in klassen, bij ouderavonden, bij conferenties en andere bijeenkomsten. 

Game verslaving 

Spelen, een spel doen, is gezond. We leren dat onze kinderen al vanaf hun vroege jeugd en daar is niets mis mee. Met de opkomst van computertechnologie en het internet groeide het fenomeen ‘gamen’ uit tot zo groot als dat het nu is. Héél veel groter dan men denkt, en zoals met alle genotsmiddelen moet de mens ook hiermee verantwoord leren om gaan. 

Waarom zijn games zo verslavend?  
Tijdens het gamen wordt er in de hersenen het gelukshormoon dopamine aangemaakt. Dat stofje geeft je het gevoel dat je beloond wordt. Dan voel je je prettig en tevreden en wil je steeds vaker meer. Games zijn tegenwoordig erg slim in het verwerken van beloningen. De volgende elementen kunnen risicofactoren zijn: 

  • Lootboxes met daarin beloningen 
  • Beter worden  
  • Stijgen in ranking 
  • Groepsdruk 

 
Wanneer is het nou echt een verslaving?  
Men spreekt van een verslaving als je niet meer zonder kunt. Als u als ouder merkt dat uw kind vergeet te eten, niet meer slaapt, niet meer wil stoppen zonder strijd en het gamen het dagelijks functioneren belemmert, zou u kunnen spreken van een verslaving. Gamen is een populaire bezigheid en soms een ontsnapping van de werkelijkheid voor kinderen en jongeren, daarom is het belangrijk dat u als ouder uw kind kan begeleiden bij het vinden van gezond gamegedrag. Tips hoe u uw kind daarin het beste kunt begeleiden vindt u hieronder.   

Tips voor ouders 

  1. Blijf verbonden met uw kind! Praat over dingen die voor uw kind belangrijk zijn. Hoe groot of klein de dingen dan ook zijn. Als u verbonden blijft dan kunt u het onderwerp ‘gamen’ ook gemakkelijker bespreken en houdt u het onderwerp bespreekbaar! 
  2. Win informatie in! Lees u in over het gamen in het algemeen, maar zeker ook over de games die uw kind speelt. Via YouTube kunt u namelijk meerdere trailers van games vinden die u kunnen helpen om een beeld te krijgen over wat voor games uw kind speelt.   
  3. Stel gameregels in en houd je hieraan! Het is belangrijk dat u consequent bent in het hanteren van deze grenzen. Het kan gebeuren dat uw kind zich niet houdt aan de gameregels. Het is belangrijk dat u samen met uw kind bespreekt wat de consequentie is van het niet nakomen van de afspraak zodat u hier ook aan kan houden.  
    Bij games kan het voorkomen dat uw kind geld uitgeeft waardoor hij mogelijk in geldnood komt. Het is belangrijk dat uw kind leert omgaan met geld, wat betekent dat u hem niet meer geld moet geven. Geld kan je namelijk maar één keer uitgeven.  
  4. Beloon het positieve! Positief gedrag belonen heeft een positieve invloed op het gedrag van uw kind. Benoem en beloon dus het gamegedrag wat u graag ziet.  
  5. Maak gamegedrag bespreekbaar! Veel kinderen en jongeren zijn zich niet bewust dat gamen tot problemen kan leiden. Het is belangrijk om te bespreken dat veel en vaak gamen kan leiden tot een verslaving wat meerdere problemen met zich meebrengt. Het is in dit gesprek ook belangrijk om te bespreken hoe uw kind kan voorkomen dat zijn gamegedrag problematisch wordt.  
  6. Let op uw eigen schermgebruik! Veel ouders zijn zich niet bewust over hoe vaak ze op hun telefoon of laptop zitten. Het is erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Kinderen kopiëren namelijk uw gedrag. Zorg dus dat ook u niet de hele dag op uw telefoon of laptop zit. 

    Test je eigen gamegedrag op: https://www.gameninfo.nl/test/test-je-gamegedrag
https://www.gameninfo.nl/test/test-je-gamegedrag