ErTeePee

Een vermakelijke term, maar tevens droevig en in mijn ogen foutief, is de afkorting RTP. RTP staat voor ‘return to player.’ In gewoon Nederlands laat het zich misschien vertalen als ‘teruggave aan de speler.’ In gokkelarij termen staat het voor het percentage dat bij gokspellen wordt uitgekeerd aan de deelnemer. Stel, er geldt een RTP van 95%, dan houdt dit in dat van elk vergokte tientje, er €9,50 wordt uitgekeerd.

Belangrijk

RTP schijnt nogal belangrijk te zijn in het wereldje van de gokkelarij. Diverse websites gevuld met goknieuwtjes, maken ranglijstjes van die aanbieders met de hoogste RTP. Deze ranglijstjes suggereren, dat het daar financieel goed gokken is, want je hebt er het hoogste rendement. Het zou kunnen, dat gokkers besluiten dan juist bij die partij te gaan gokken, omdat daar de winstkansen het hoogst liggen.

Winkansen?

Een foutieve en misleidende gedachte in mijn ogen. Immers, bij elk gokspel, bij welke aanbieder dan ook, verliest men op termijn. Anders bestond immers het concept niet. Het is dan ook om die reden, dat ik dergelijke lijstjes verfoei. Wat nou ‘hoogste RTP’ is mijn reactie of gedachtegang doorgaans. Eerlijker zou het zijn, om zo’n ranglijstje anders te noemen.

Draaiknop

Interessant vind ik wel het gegeven, dat RTP blijkbaar een draaiknop is voor een gokaanbieder. Je kunt dus het percentage winst dat je ‘pakt’ van gokkers beïnvloeden, er een spreekwoordelijke zwieper aan geven. Je draait dan bijvoorbeeld je RTP op gokkasten van 98% naar 97%. Dat betekent een procent meer winst gemiddeld genomen op alle gokkers die van jouw gokspellen gebruikmaken.

“Het spel speelt met u in plaats van omgekeerd. Het is de aanbieder die bepaalt hoe snel u hoeveel verliest. Maar door die prijsjes af en toe blijft u doorgokken. ”Feite Hofman

Invloed

Voor gokkers die dachten -net als ik lang geleden- dat je enige invloed had op een gokkast of kansspel: zie hier uw invloed. Deze is nul. U wordt gespeeld. Het spel speelt met u in plaats van omgekeerd. Het is de aanbieder die bepaalt hoe snel u hoeveel verliest. Maar door die prijsjes af en toe blijft u doorgokken. Daarin schuilt de drang, de kleine prijsjes -of prijzen- die u wint, de stukjes worst die u af en toe op smikkelen mag. Maar de echte winst, die is voor de aanbieder en voor niemand anders.

RTP wordt LRL

Maar goed, terug naar de RTP. Laten we dit veranderen en hierbij doe ik een suggestie: de LRL-index. LRL staat voor Least Rapid Loss, het minst snelle verlies. Een stukje eerlijke terminologie, en juist eerlijkheid is in dit soort lijstjes ver te zoeken. Zo transparant als het maar zijn kan, vanaf nu! U gaat verliezen, maar hier in een iets lager tempo dan elders. Ach, het is maar een idee.

Geef een antwoord