Goksites verzaken hun zorgplicht

Ik ben een oude man, mijn kinderen, twintigers, wrijven het me regelmatig in. Eén van hun bewijzen daarvoor is dat ik de teletekstapp gebruik op mijn smartphone. Teletekst is voor héle oude mensen, verzuchten zij dan. Mijn verweer dat ik het toch op een heel hip apparaat gebruik, weerleggen zij met

  • a. dat ‘hip’ een achterhaald boomer-woord is, en
  • b. dat teletekst eigenlijk bij televisie hoort en dat dat óók een achterhaald fenomeen is.

Afijn. ‘Goksites verzaken hun zorgplicht’ was de titel van het teletekststukje van vandaag, en ook vanmorgen was het al een item op radio 1. Ongetwijfeld verderop vandaag een terugkerend item op de diverse radio, TV en internet nieuwssites.

Geen nieuws

Eigenlijk vind ik het geen nieuws. Al vaker heb ik laten horen dat ‘zorgplicht’ en ‘casino’s’ maar héél moeilijk samengaan. Het zijn té tegengestelde begrippen in feite. Iets met remmen en gasgeven tegelijk.

Uit de verhalen die ik hoor bij de diverse AGOG groepen blijkt al veel langer dat er niets nieuws onder de zon is. Dat de Kansspelautoriteit ‘geschrokken’ is na gedaan onderzoek, zegt me niet zo heel veel. Veel belangrijker is: Wat nu?

Gestrekt been

Het meest makkelijk is om er nu met gestrekt been in te gaan, moord en brand schreeuwend en de gokbedrijven er verbaal al dan niet via de pers er van langs te geven. Ik ga dat niet doen, laat dat met een gerust hart aan anderen over. Uiteraard op een paar ‘details’ na, want zo ben ik dan ook wel weer.

’s Nachts en in het weekend

Vooral ’s nachts en in het weekend wordt er minder goed naar gokgedrag gekeken, schrijft teletekst. Anders gezegd: ’s nachts wordt de zorgplicht slecht of niet uitgevoerd. Stel je voor dat je dokter, de brandweer of de politie ’s nachts niet te bereiken is. Het huis zou dan te klein zijn toch? En terecht.

Een zorgplicht heb je 24/7. Niet voor niets zit het woordje ‘plicht’ in ‘zorgplicht’. Het betekent iets dat MOET. Als je iets niet doet dat wel moet, dan dien je dat te veranderen. Ook zegt de pedagoog in mij, dat er straf dient te komen voor datgene wat je niet doet of slecht hebt gedaan. Excuses aanbieden aan hen waar jij niet goed op hebt gelet, lijkt me de stap daarna. Schadeloos stellen vervolgens idem. Even los nog van je ontzettend schamen.

Passende straf

Wat is een passende straf voor gokbedrijven die hun zorgplicht niet nakomen? Geldboetes lijken me inmiddels niet zo zinvol meer. Het geld klotst in de branche tegen de plinten omhoog, dus deze worden slechts ‘afgetikt.’ De miljonair die lachend zijn snelheidsboete voor zijn dollemansrit per Porsche betaalt.

Beter is om een tijdje op ‘zwart’ te worden gezet. Zorgplicht niet op orde of onvoldoende uitgevoerd? Dan doe je een tijdje of wie weet voor altijd, niet meer mee in Nederland. Punt. We nemen je rijbewijs in en je gaat verplicht op een cursus ‘zorgplicht.’ Want je reed veel te hard en roekeloos en bracht daardoor onschuldige voetgangers, fietsers, mede weggebruikers in gevaar.

Voorbeeld

Misschien dus tijd, waarde Kansspelautoriteit, om een vergunninkje in te trekken. Die van de grootste boef. De tanden laten zien nu en niet met je laten sollen.

Geef een antwoord