Jelle

Op 8 december 2021 zocht Jelle contact met me per app. Eerder belde hij, maar dat was in een pauze van een preventie-training die ik namens Mondriaan verslavingszorg mocht geven aan casinopersoneel. Ik vermoed nu, met terugwerkende kracht, online, want pandemie en corona gedoe. Corona, wat klinkt dat lang geleden zeg! Terwijl ik het intik, realiseer ik me het weer. Ik verzocht hem, me te appen opdat ik niet zou vergeten. Dat deed hij. Zijn eerste app, zo bewijst m’n telefoon, is van die datum.

Skype

Zo had Jelle zijn eerste AGOG groep sessie online, via Skype. Behelpen was het, maar we waren bij elkaar! Iets later, kreeg ik van burgemeester Marcouch die ik via LinkedIn hier om gevraagd had, toestemming om tóch live met m’n groep bijeen te kunnen komen. ‘Sommige zaken zijn Corona-overstijgend’ waren zijn woorden als ik me goed herinner. ‘Maar probeer die anderhalve meter aan te houden’. Dat deden we en dat lukte. We hebben een héle grote ruimte in Arnhem. Dat scheelt ook.

Verhaal

Jelle’s verhaal was en is een bijzondere, maar dat geldt op zich voor alle AGOG deelnemers. Op jonge leeftijd begonnen met gokken, gescheiden ouders en gepest op de middelbare school. Op zich raakt men daar niet specifiek gokverslaafd van, maar het helpt ook niet mee, om het zo te zeggen. Het ging van een beetje naar meer en nog meer tot naar veel teveel. Van wat zakgeld naar salaris en van leningen naar fraude en naar nóg meer fraude totdat het net zich zo om hem heen draaide en
hij geen kant meer op kon.

Afscheidsbrief

De brief die schreef hij, één voor op tafel zodat z’n familie die kon vinden én één voor in z’n binnenzak. Het uitzicht was weg en het perspectief was nul. Alles was ‘verkloot’ en niemand had nog wat aan hem. Dacht hij. Ergens bij het spoor, al rokend van de stress, bedacht hij zich en keerde om op de fiets. In de straat bij z’n ouderlijk huis zag hij de politieauto al staan. Hij moest de confrontatie aan. Terug het leven in en de spiegel aankijken.

AGOG

Uiteindelijk, met veel vallen maar evenzoveel weer opstaan, lukte het. Niet meer gokken. Hulp zoeken. Drugs en alcohol keerde hij ook. Hij werd één van de vele trouwe bezoekers van de AGOG Arnhem. Jelle ging ook zijn verhaal delen. Vele trainingen heb ik samen met hem mogen geven, ik als trainer, hij als ervaringsdeskundige. Maf, eigenlijk leek hij m’n eigen weg te volgen, hoe gek dat ook
klinkt. Zou het in de Friese namen zitten?

Loket

Via wat contacten werkt Jelle nu bij Loket Kansspel. Ik ben bikkel trots op hem. De tweede uit ‘mijn’ groep (tussen aanhalingstekens want ik ‘heb’ die groep natuurlijk niet) die nu avond en nacht counselor is bij Loket Kansspel én probleemgokkers in het eerste contact te woord staat. O ja, en wie weet nog belangrijker: hij is mede-groepsbegeleider bij onze stichting AGOG. In het pand waar ook Pas op Gamen en Gokken gevestigd is.

Toekomst

Er wacht alleen nog een uitspraak van de rechter. Want fraude plegen mag niet. We noemen bij de AGOG nooit bedragen, maar laten we het er op houden dat het verduisterde bedrag een boel was. Zoveel, dat de rechtszaak nog even duurt. Gekmakend voor Jelle. Maar hij berust in zijn lot, om deze gok-term maar eens te gebruiken. Bewonderenswaardig.

Prettig

Los van groepsbegeleider, gokverslaafd én zo u wilt ‘fraudeur’ is Jelle een fijn en prettig mens. Toegankelijk. Respectvol. Sociaal. Jelle heeft humor, ook nog eens. Zelfspot op z’n tijd. O ja, en hij kan reflecteren op z’n eigen verhaal. Hij ziet waar het mis ging, wat hij ook heeft nagelaten, wat hij goed heeft gedaan. Het is zo als het is. Het verleden kun je niet veranderen. Maar de Jelle 2.0 (die zonder gokken) is al lang geboren. Daarom is hij ook zo’n verdomd goede ervaringsdeskundige én groepsbegeleider. In twee en een half jaar veranderd, van een coke snuivende bedriegende gokslaaf naar een waar hulpverlener. Jelle, ik ben bikkeltrots op je.

Koffie

Afgelopen maandag dronken we koffie, met uitzicht op de Adelaarshorst. We namen ons korte gezamenlijk verleden als van zelf nog eens door. Mooi was het, in je nieuwe huis met toekomstperspectief, maar ook nog de rechter die iets gaat zeggen. Nogmaals dan, ik ben trots op je, en ik spreek namens vele gokverslaafden.

Geef een antwoord