Gokken als ziek fenomeen, ervaringsdeskundige een beroep

‘Jij rolt tien muntjes naar mij en ik rol er zeven terug.’

Zo omschreef Natascha Dow Schules in de uitzending van Focus over de verslavende werking van gokautomaten het principe gokken. Het zo teruglezend snap ik nog steeds niet waarom ik er ooit in trapte, in deze ‘muizenval voor het brein’, ook een citaat van haar. Verliezen vermomd als winsten die uiteindelijk slechts verlies betekenen.

Het zijn deze zieke, hebzuchtige principes en gedachten, die sommige mensen het hoofd op hol doen slaan. Zo ook ooit het mijne.

Vergelijk de postcodeloterij, waaraan bij wijze van spreken half Nederland meedoet, slechts uit angst dat Gaston met zijn rode vrachtwagen niet alleen bij de buren aan bellen gaat. (GOEDEMIDDAG!!!) 

Het zijn deze zieke, hebzuchtige principes en gedachten, die sommige mensen het hoofd op hol doen slaan. Zo ook ooit het mijne.

De uitzending

Laatst zag ik de uitzending nog eens terug, als onderdeel van een preventie lessen cyclus op een middelbare school in Den-Bosch, waar ik voorlichting geven mocht. En bij het woord lessencyclus ging m’n herinnering even af. Lessencyclussen. Lessencycli. Tientallen moest je er geven op de PABO, voor elk vak wel één, en dat in ieder jaar, en dus keer vier, ten einde het felbegeerde diploma van ‘schoolmeester’ te bemachtigen.

In de bewuste tv – uitzending werd het ook genoemd, m’n schoolmeesterschap, sterker nog, foto’s van mij in mijn groep vier en zeven op de Rotterdamse Heybergschool zaten er in verwerkt, Feite als piepjong meestertje. Nu heb ik er verschillende zelf ontworpen en gemaakt, maar dan over het onderwerp ‘verslaving’. Specialiteit: gokverslaving. Specialiteit in ervaringsdeskundige zin dan.

Toch ga ik door, al voel ik me soms een Don Quichot, vechtend tegen windmolens of beter: tegen draaiende rouletteschijven.

Levensdoelen

Want gokverslaving-ervaringsdeskundige was niet wat ik ooit worden wilde. Bij mijn speech bij het kenniscafé van Holland-Casino laatst was dit ook mijn inleiding. Ik wilde piloot worden, of speler in het eerste van Feijenoord, en niet ‘dit.’ Maar zo gaat dat soms in het leven, dat je wat anders wordt, dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Het is niet anders.

Aan de andere kant doe ik dit nu met veel plezier, kan ik er van leven en dient het een fraai doel: het voorkomen van gokverslaving én het vergroten van de bewustwording van de risico’s van gokken.

Don Quichot

Don Quichot tegen het roulette wheel (DALL E)

De keerzijde van dit alles is echter het volgende dilemma: de wet schrijft voor dat gokbedrijven op reguliere basis advies, feedback en commentaar moeten vragen aan ervaringsdeskundigen. Voor mij fijn, ik kan op heel veel beleid, acties en daden van gokbedrijven gevraagd en ongevraagd advies geven. Het moet namelijk wettelijk en daarmee is ‘ervaringsdeskundige gokverslaving’ opeens een ‘beroep’ geworden.

Tegelijkertijd ben ik wellicht tegen wil en dank -althans zo voelt dat soms- een schakel in een ziek systeem geworden. Dit dilemma is dat wat ik vrijwel wekelijks inbreng bij de sessies van de Anonieme Gokkers in Arnhem.

Toch ga ik door, al voel ik me soms een Don Quichot, vechtend tegen windmolens of beter: tegen draaiende rouletteschijven. Maar vooral tegen het feit dat sommige mensen daar écht gek van worden.

Geef een antwoord