De terugval

Stoppen met gokken is hard werken. Vaak, is mijn ervaring, lukt dat in het begin prima met nieuwe AGOG deelnemers. Niet voor niets hebben ze de moed gehad om te bellen met AGOG, vervolgens met de betreffende groepsbegeleider van een groep bij hen in de buurt. Daar is al heel wat motivatie voor nodig, en ook in dat traject zitten vermoedelijk al afhakers. Kortom, voordat iemand daadwerkelijk een groep binnen komt wandelen, is er al een heleboel gebeurd.

Motivatie

En dan zit iemand ineens tussen lotgenoten. Die gaan zich nog voorstellen ook, en vaak vertellen ze daarbij een soort korte versie van hun eigen K-geschiedenis met gokken. Maar ook wat het bezoeken van een groep hen gebracht geeft. Dat laatste is krachtiger, want positief. Alleen vanuit negativiteit een AGOG groep bezoeken is uiteindelijk zinloos. Als groepsbegeleider probeer je ook altijd, om de positieve zaken van het stoppen met gokken te benadrukken. Soms met een linkje naar de negatieve tijd van ‘toen’, maar vooral op de positieve zaken van het ‘nu’. Want daar gaat het om.

Verleden

Blijven hangen in het verleden, van hoe naar dat was, het liegen en bedriegen, het manipuleren, de stress om geld, het verzinnen van een excuus, is uiteindelijk niet de motivatie van het stopen met gokken. Veel eerder gaat het om de positieve zaken die je het je oplevert. Je houdt geld over, tijd, ruimte voor aandacht voor je geliefden. Dat zijn écht dingen, daar waar bonussen, mogelijke jackpots of snel moneymaken slechts afleidden van het échte leven.

Super start

“Vaak zijn net-stoppers dan ook supergemotiveerd en het beste kindje van de klas. Het lukt om een tijdje niet te gokken, en de veranderingen zijn positief.”Feite Hofman

Vaak zijn net-stoppers dan ook supergemotiveerd en het beste kindje van de klas. Het lukt om een tijdje niet te gokken, en de veranderingen zijn positief. ‘IK denk er al bijna nooit meer aan’ is een vaak gehoord zinnetje van mensen die pas drie AGOG-sessies hebben meegemaakt. Maar daar schuilt ook het gevaar. Want de terugval ligt altijd op de loer.

Fuck-it-gedachte

De fuck-it-gedachte ligt altijd op de loer. Immers vaak hebben gokverslaafden tegenslagen in het leven proberen op te lossen met gokken. En tegenslagen in het leven zullen er altijd komen, dat geldt voor alle mensen, verslaafd of niet, sterker nog, dat is één van de weinige zekerheden die dit leven te bieden heeft toch? En zo ontstaat voor een kersvers gestopte gokker soms tóch de terugval.
Logisch en inherent aan verslaving, aan gokverslaving. ‘En opeens had ik toch m’n account weer geactiveerd.’ ‘En opeens stond ik toch weer aan de roulettetafel.’ De groep reageert dan doorgaans strak: ‘Nee, dat was niet opeens, daar zat een vooraf denkpatroon aan vast.’

Erbij

Stoppen met een verslaving gaat gepaard met terugvallen, Ze horen erbij. In de
groep proberen we dat iemand die een terugval heeft gehad ook mee te geven.
Koester je terugval, en leer er van. Het klinkt bijna pathetisch, maar het is zo waar! De terugval kwam niet voor niets en wijst je op andere zaken in je leven waar je misschien nog mee moet dealen. Als afkicken van een verslaving zó makkelijk was, zouden terugvallen er namelijk niet zijn.

Geef een antwoord