Hou vol, blijf lid!

Gestopt met gokken ben ik in september 2009, nadat een periode van 23 jaar excessief te hebben gedaan. Aankomende septembermaand ‘vier’ ik dus het feit dat ik vijftien jaar gok-vrij ben. Voorwaar een momentje, al ben ik er compleet niet mee bezig en heb ik net even op mijn vingers moeten uitrekenen hoe lang dit nu ook weer precies was.

Aan nieuwkomers in de groepen geven we dit wél als tip mee. Onthoud de datum van je ́laatste keer. ́ Dat is namelijk de eerste dag van je nieuwe, gokvrije leven. Tel de dagen dat je niet meer gokt. Rijg deze aan elkaar. Dan zul je merken, dat de dagen weken worden. De weken maanden en wie weet een jaar! Voor gokverslaafden is dat soms moeilijk te begrijpen. Een jaar niet gokken? Dat is bijna onvoorstelbaar, vaak omdat mensen er nog volop in zitten.

“Tel de dagen dat je niet meer gokt. Rijg deze aan elkaar. Dan zul je merken, dat de dagen weken worden. De weken maanden en wie weet een jaar!”Feite Hofman

Komt er een nieuw iemand in de groep, dan stellen de anderen zich aan deze persoon voor. Vaak in een korte samenvatting, waarin de deelnemers vertellen hoe lang hij of zij gegokt heeft, soms welk spel, en soms wat globaal de redenen ervan waren. Dit alles dient uiteindelijk de nieuwe deelnemer op het gemak te stellen en het gevoel te geven niet alleen te zijn. Dit is vrij essentieel, daar nieuwe deelnemers uiteraard vaak nerveus zijn. Het is ook nog al wat, om je aan te melden bij een zelfhulpgroep gokverslaving. Dat is géén neusverkoudheid en zijn géén zweetvoeten. Er heerst zo’n taboe op en vaak is de schaamte nog megagroot.

Eigen ervaring

Dat gold ook voor mij, bij mijn eerste AGOG -sessie. Bloednerveus was ik. Allemaal nieuwe mensen die samen kwamen om over hun gokverslaving te praten? Ik keek vreselijk de kat uit de boom. Maar nooit zal ik de strijdkreet vergeten van één van de deelnemers bij het weggaan: ‘hou vol, blijf lid!’ Nog steeds een gevierde uitspraak bij de groepen AGOG in Arnhem en Nijmegen. Lotgenotencontact en het stoppen met gokken gedijt tenslotte bij continuïteit. Het is hét zinnetje, dat ik nieuwe deelnemers ook vaak meegeef.

Geef een antwoord