Django, Helma, Tim en Feite

Volgens cruksregister.nl staan er op het moment van schrijven 58.778 mensen ingeschreven bij
Cruks. Ik checkte het nog even, na net een interessante appdiscussie te hebben gehad met mijn
waarde podcastgenoot. Wij hebben namelijk allebei gekeken naar Boos!, van TV-maker Tim Hofman. Steevast in de discussie door mij uiteraard ‘neef’ genoemd, te makkelijk, maar niet onaardig. De waarheid is: ik heb geen neef Tim, tentimste, niet dat ik weet. We werden het overigens niet verschrikkelijk eens, maar dat hoeft ook niet.

Django

In Boos! werden we meegenomen aan de hand van ervaringsdeskundige, gokverslaafde Django.
Uiteindelijk sprak Django zijn ‘boosheid’ uit naar Helma Lodders, voorzitter van branchevereniging VNLOK. De reclames hadden hem in zijn verhaal ‘te grazen genomen’ na al eerdere klinische opnames in verband met zijn gokverslaving. Afijn, voor de niet kijkers: kijkt u de aflevering nog eens terug. Want deze was op een aantal manieren in mijn ogen weldegelijk interessant, op een aantal andere manieren bepaald minder.

Format

Het format van Boos! is uiteraard dat iemand ergens boos om is, en aan Tim vraagt daar wat aan te doen. Niets mis mee. Tim regelt een contactmoment, dat wordt gefilmd en uitgezonden, in de hoop zo veel mogelijk kijkers te bereiken in verband met de kijkcijfers. (de omzet van BNN/VARA in dit geval)

Aan de andere kant bracht Boos! weinig nieuws in mijn ogen, want verhalen zoals die van Django hoor ik wekelijks en heb ik vele malen vaker gehoord. En elke keer zijn deze schrijnend, doen ze pijn en had het zo niet moeten gaan. Het is ook goed dat ‘de’ gokindustrie deze verhalen blijft horen, omdat dit nu juist is wat men , door middel van preventie, wetgeving en zorgplicht, moet voorkomen. Daarom spelen ervaringsdeskundigen een niet-onbelangrijke rol in bijvoorbeeld preventietrainingen kansspelverslaving voor casinopersoneel, zowel land-based als online.

Helma

Helma kwam, beneden in de toren waar wel drie brancheverenigingen gehuisvest zijn, voor de camera. Dat siert haar, want ze ging de confrontatie niet uit de weg. Ze zei kippenvel te krijgen bij Django’s verhaal, en dat kwam op zich niet ongeloofwaardig over. Het witte tekstje dat Boos! erbij plakte (kippenvel niet te zien) was goedkoop en makkelijk scoren.

“Ze zei kippenvel te krijgen bij Django’s verhaal, en dat kwam op zich niet ongeloofwaardig over. Het witte tekstje dat Boos! erbij plakte (kippenvel niet te zien) was goedkoop en makkelijk scoren. ” Feite Hofman

Daaruit bleek in mijn ogen, wat het format van Boos! vanaf het begin moest zijn geweest: 1) We vertellen hoe online gokken is gelegaliseerd, 2) we vertellen Django’s verhaal, 3) we zetten Django tegenover ‘iemand’ uit de gokbranche en 4) met een gevatte presentator filmen we dat. Succes verzekerd.

Vingers

Je kon dus de hele uitzending op je vingers uittellen, zo voorspelbaar was het. Het bracht derhalve niets nieuws. Het zou het journaille sieren nu eens een écht programma over gokverslaving te maken. Afgelopen Boos! heb ik al te vaak gezien, gehoord of gelezen. Dat doet overigens niets af aan Django’s dramatische verhaal én het moedige verweer van Helma. Dus Django: héél veel sterkte, je kan het! en Helma: blijf inzetten (haha) op zorgPLICHT!

Hulp

Ik ben blij dat Django nu lotgenotengroepen bezoekt. Ik hoop ook dat hij het bij zichzelf kan houden, leert naar zichzelf te kijken, en zich weet te wapenen tegen de verlokkingen en verleidingen van de gokindustrie. Want dat is iets dat altijd en immer zal blijven, verboden of niet, legaal of illegaal, landbased of op het internet.

Meest verbazingwekkende was persoonlijk voor mij wel de opmerking van voorlichter Brinkman van VNLOK, die aangaf nog nooit een gokverslaafde te hebben gesproken. Een kroegeigenaar die nog nooit een alcoholist heeft gesproken? Bizar.

Oplossing

Maar hier de oplossing: U mag altijd één van onze AGOG groepen bezoeken, waar ook in het land. Ik zou daar overigens niet lang mee wachten ook, want dit is écht nodig om uw werkzaamheden te kunnen begrijpen, lijkt me! U bent meer dan welkom.

Komt u samen met Helma bij één van onze groepen eens op bezoek? Ik beloof dat er geen camera’s bij zijn, en maximaal één Hofman, en dan niet Tim, maar gewoon Feite. Ik bijt niet. Veel mensen uit de gokbranche gingen u voor en leerden.

Geef een antwoord